Samospráva žiada elektrifikáciu trate do Bánoviec nad Ondavou

08.04.2008 Humenné

Humenné 8. apríla (TASR) - Humenská samospráva má eminentný záujem o elektrifikáciu železničnej trate Bánovce nad Ondavou - Humenné, ktorá zabezpečí dostupnosť regiónu Horného Zemplína a zvýši kvalitu cestovania.
Elektrifikácia spomínanej trate je nevyhnutná v súvislosti s nárastom dopravy. \"Ďalším dôležitým momentom k uskutočneniu zámeru je aj fakt, že do humenského priemyselného parku so železničnou vlečkou, má záujem prísť investor, ktorý bude vyrábať prepravné železničné kontajnery, \" uviedol dnes pre TASR primátor Humenného Vladimír Kostilník. Dodal, že tak dôjde aj k väčšej vyťaženosti v oblasti nákladnej dopravy.
Nezanedbateľným faktom rozšírenia dopravy je aj pripravovaná realizácia projektu Vtáčie údolie, ktorý priláka do lokality množstvo podnikateľov aj návštevníkov. Elektrifikácia trate sa podpíše aj pod skvalitnenie a ochranu životného prostredia.
V rámci vnútroštátnej dopravy prepravili v minulom roku na trase Humenné - Bánovce nad Ondavou - Košice takmer 269.000 cestujúcich, v medzinárodnej doprave v spomínanom roku necelých 618.000 cestujúcich. Potrebu elektrifikácie trate iniciovali primátori šiestich zemplínskych miest (Humenného, Michaloviec, Strážskeho, Vranova nad Topľou, Sniny a Medzilaboriec). Na ministerstve dopravy však neuspeli s odôvodnením, že elektrifikácia spomínaného úseku nebola zatiaľ zaradená do plánovaných programov do roku 2013.
 

Vyberte región